Vuile pijn

Ik vond mijzelf altijd een soort amateurpsycholoog. Het is algemeen bekend dat de meeste psychologen zelf het meest geschift zijn. Ik denk dat we dat ook wel over mij-van-voor-het-ongeluk kunnen zeggen. Het is ook makkelijk te oordelen over anderen als je zelf aan de zijlijn staat. Je leest eens wat, je kijkt eens naar dr. Phil en ineens weet je precíes wat er scheelt bij Pietje of Marietje.

Zo heeft iedereen wel eens gehoord van de fases van verwerking. Ik ook, natuurlijk. En na het ongeluk wist ik ook wel dat ik die fases door moest. Zo kon ik wijs zeggen dat ik op dat moment in de fase ‘woede’ zat en dat ik daar ook doorheen moest. Wist ik veel dat die vijf fasen in een cirkeltje staan en dat dat verwerken steeds weer opnieuw begint. Denk ik eindelijk alles geaccepteerd te hebben, ga ik weer op mijn bek.

model_vijf_fasen

Afgelopen dinsdag voelde ik me beroerd en heb ik de re-integratie afgezegd. En ik wéét dat ik dat knap moet vinden van mezelf (in het revalidatiecentrum doen ze denk ik de wave omdat ik eindelijk mijn eigen grenzen aangeef), maar in werkelijkheid vind ik het een zwaktebod. ‘Potverdikkie zeg, je bent verkouden! Vroeger ging je dan ook gewoon werken, niet zo zeuren!’ zegt dat stemmetje in mijn hoofd en ik vind dat dat stemmetje gelijk heeft. Ook al komt dat verkouden zijn bovenop de vermoeidheid van een slechte nachtrust en de hoofdpijn van een slechte dag. Of de maandelijkse strijd van de bedrijfsarts. Want ik vind dat die man er niets van snapt en opmerkingen maakt die de plank volledig misslaan. Tegelijkertijd zou ik zo graag willen dat hij gelijk heeft, als hij zegt dat ik maar gewoon weer aan het werk moet omdat ik dan niet de hele tijd op mijn hoofdpijn zit te letten. Maar zo eenvoudig is het niet. En ik vind het ook stom dat ik zo stress over een bezoek aan de bedrijfsarts. En ik vind het stom dat ik niet aan het schoonmaken van de badkamer toekom (ik zit de hele dag thuis, kom op zeg!). En ik vind het stom dat ik mijn glaasjes wijn mis (je kunt toch wel zonder alcohol, wat ben je nou helemaal voor verslaafde?). En ik vind het stom van mezelf dat er dagen zijn dat ik best wel geniet (want het is erg wat je is overkomen dus hoe durf je te genieten?). En ik vind het stom dat ik het vervelend vind als er overdreven rekening met me wordt gehouden, maar dat ik het ook irritant vind als niemand stil staat bij mijn beperkingen. En ik vind mijzelf een aanstellerig mens dat ik een blog bijhoud (want wie denk ik wel niet dat ik ben?).

En ik vind het dus helemáál stom dat op het moment dat ik eindelijk in de ‘aanvaarding’ denk te zitten, ik weer rechtstreeks de ‘ontkenning’ induik.

In het revalidatiecentrum noemen ze dit ‘vuile pijn’. Er is schone pijn, de pijn die je móet voelen om door te gaan of te verwerken en de fysieke pijn die er nu eenmaal is. Maar die stemmetjes in mezelf die alles wat ik denk en zeg veroordelen, dat is Vuile Pijn, de pijn die ik mijzelf aandoe. Ik vond het een eye opener, want ik ben dag in en uit de grootste boeman voor mijzelf. ‘Jezelf met eindeloze mildheid aanschouwen’, noemt mijn mindfulness download het en het wordt misschien tijd dat ik daar niet alleen meer braaf naar luister, maar het ook in de praktijk breng.

‘You can’t change what you don’t acknowledge’ zegt dr. Phil altijd. Oké, Phil, hier gaan we. Ik ben gemeen voor mijzelf en vanaf vandaag ga ik liever worden. Zo.

9400b8a95383651b32c1850e148c82c6

Advertenties

2 gedachtes over “Vuile pijn

  1. Wat een mooie indeling, die schone pijn en die vuile pijn! Zo herkenbaar. Mindfulness helpt mij ook om daar bewust van te raken. Filosoof René Gude zei ooit: een emotie heeft maar een heel korte levensduur. We houden de emotie in stand en rakelen hem steeds weer op met onze gedachten. Dat vind ik zó waar. Het helpt mij soms om dat te beseffen als ik in een negatieve gedachtenspiraal zit. Succes met liever worden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s