Relatietest

Afgelopen week waren Lars en ik op vakantie. Voor het eerst sinds we samen zijn. We zijn twee keer een weekendje weggeweest en afgelopen mei een week met mijn ouders en zussen en zwagers, maar nog nooit samen. Dat was er nog niet van gekomen, er kwam wat tussen, verder dan plannen waren we nooit gekomen.

Een hersenletsel oplopen en met de gevolgen moeten dealen, is op zich moeilijk zat. Het is vervelend om weinig energie te hebben, echt rot om zo vaak hoofdpijn te hebben of je beroerd te voelen, het is naar dat je je werk niet meer uit kunt oefenen en niemand zit erop te wachten dingen op te geven die hij of zij echt leuk vindt. Maar niemand vertelt je erbij dat je naast al deze ongemakken ook moet leren leven met een klein inkomen, met hoge kosten omdat alles aangepast, overdacht en dus duurder gekocht moet worden, met zorgen omdat de verzekering dwarsligt en je eigenlijk te weinig energie hebt om er echt eens goed werk van te maken. Niemand kan van tevoren duidelijk maken hoe het is om jezelf niet meer te herkennen in foto’s, om niet meer te kunnen reageren zoals je zou willen omdat je niet alert genoeg bent en om je af en toe een blok aan het been te voelen van iedereen die je lief is.

Ik kreeg het ongeluk en Lars verloor zijn baan. De eerste zomer had hij net weer werk gevonden. In de toeristische sector, dus dan ga je niet in het hoogseizoen op vakantie. De tweede zomer dat we samen waren, was ik nog zo druk bezig in het revalidatiecentrum dat ik dit eigenlijk niet wilde onderbreken (braafste kindje uit de klas) en wilden we sparen voor de verhuizing. Afgelopen zomer was het opnieuw spannend of Lars wel of niet een baan zou hebben, was mijn uitkering nou ook weer niet zo fors dat ik geld opzij kon leggen voor een vakantie en bleven we dus ook thuis. Wat dat betreft heeft het ons allemaal niet erg meegezeten.

Maar afgelopen week waren wij een weekje weg. Samen naar Rome, waar ik als geschiedenisdocente tot mijn schaamte nog nooit geweest was. Samen de stad door, samen alle ouwe meuk bekijken, samen pasta en saltimbocca eten en samen in een donkere kamer wachten tot ik genoeg gerust had om door te gaan. Ik met mijn ogen dicht op bed, Lars met een nachtlampje en een boek. Het was niet de vakantie zoals ik die gepland zou hebben vóór het ongeluk, maar het was fantastisch! Lars kent mijn grenzen ondertussen bijna beter dan ikzelf en accepteert deze zonder morren. Dit maakt het plannen van activiteiten zoveel gemakkelijker. Het maakt dat ik mij niet bezwaard voel als ik een half uur haast stoned op een bankje moet zitten voor ik verder kan lopen, het maakt het oké dat ik liever 20 km door de stad wandel dan de metro pak, het maakt dat het prima is als ik het Vaticaans museum en de Sint Pieter over twee dagen uit wil spreiden in plaats van achter elkaar door. We hebben alles gezien wat we wilden zien, alles gedaan wat we wilden doen, maar met een aangepast programma. En man, wat was het leuk!

De eerste zomer na het ongeluk stonden Lars en ik op een barbecue van een teamgenootje van me (toen dacht ik nog dat ik op volleybal kon blijven). Een ander teamgenootje vertelde dat ze dat jaar voor het eerst met haar nieuwe liefde op vakantie ging. “Spannend!” zei weer een ander. “De echte relatietest! Sta je ook niet meer voor verrassingen als je samen gaat wonen.” Ik keek naar Lars, die kort daarvoor officieel bij mij ingetrokken was. “Wij hebben nog nooit die relatietest gehad…” mompelde ik. Lars sloeg zijn arm om mij heen en lachte.
“Ik ben mijn baan kwijtgeraakt, jij alle tanden uit je mond… Tussen ons zit het volgens mij wel goed, schatje!”

Relationship-goals

Advertenties

3 gedachtes over “Relatietest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s