Viva la revolución!

Ik ging even kijken bij een leerling die voorovergebogen zat te zuchten boven haar boek. Ze was geschiedenis aan het samenvatten en ik herkende haar boek onmiddellijk. Feniks, de methode waar ik op mijn werk ook altijd mee werkte.
“Lukt het?” vroeg ik.
“Jawel…” zei ze, maar erg overtuigd klonk het niet.
“Geschiedenis hè?” ik gluurde naar de opengeslagen bladzijde. “Ah, de Russische Revolutie! Leuk! Begrijp je het helemaal?”
“Ja hoor… Wel zo’n beetje. Ik vind alleen moeilijk wat het verschil is tussen de februarirevolutie en de oktoberrevolutie. Oh ja, en het verschil tussen de Mensjewieken en de Bolsjewieken…”
Ik glimlachte. “Zeg maar, de hele Russische Revolutie?”
Zij glimlachte ook. “Zo ongeveer ja.”

Na het ongeluk ben ik tot de zomervakantie ziek thuis gebleven. Daarna ging ik weer aan de slag. Officieel op therapeutische basis, maar ik gaf gewoon les aan twee klassen en de bedrijfsarts bleef mij maar pushen om meer uren op me te nemen. In februari gaf ik les aan drie klassen en deed ik een mentoraat.

Dat ging niet. Eigenlijk ging het vanaf het begin af aan al niet. Ik deed mijn best, maar het lukte me maar niet om weer die leuke, vlotte docente te zijn die ik altijd dacht dat ik was. Ik snauwde snel, werd idioot snel boos. Ik kon geen zuchtje geluid uit de klas hebben. Ik kon me niet concentreren, vond het moeilijk om verbanden aan mijn leerlingen uit te leggen en als ze aan het begin van de les met zijn tienen kwamen vragen of ik de cijfers al terug had, wilde ik alleen maar gillen en vond ik ze stom. Op vragen uit de klas kon ik niet inspringen, als leerlingen mij in de gang aanspraken wist ik hun naam niet meer. Het pijnlijkste moment vond ik toen ik ineens zelf een heleboel feiten vergeten leek te zijn. Constantijn of Christiaan Huygens? 1648 of 1672? Wanneer was Willem van Oranje ook alweer vermoord? Hoe heette die vent die het gedaan had?

Ik wist dat ik het ergens nog wel moest weten, maar mijn hoofd blokkeerde steeds. Als ik mijn lessen uitgebreid had voorbereid, was ik soms zelfs verbaasd door de dia’s op mijn powerpoint of de volgorde daarvan. Alsof een heel ander persoon die presentatie had zitten maken. In niets voelde ik mij meer een goede docent. Ik was niet meer leuk of betrouwbaar of gezellig. En ik kon ook al niet meer uitleggen.

Toen dat meisje mij gisteren op mijn werk(ervaringsplaats) met grote ogen aankeek en me vroeg naar Bolsje- en Mensjewieken, schoot ik een milliseconde in de stress. Wat als ik ook dit niet wist? Wat als er, ondanks het NPO dat van niet beweerde, toch iets mis was met mijn geheugen? Ik ging op de tafel naast haar zitten en slaakte een diepe zucht. Het was rustig in de kamer. Naast haar zat er alleen een schattige brugger Franse woordjes te leren. Er was niets dat mij afleidde, niets waar ik óók nog alert op moest zijn. En die ene tel die die zucht duurde had ik nodig om mijn gedachten bij elkaar te rapen en te beginnen met uitleggen. Wat het verschil is tussen communisten en socialisten. Wat het idee van Karl Marx was. Waarom Lenin op de trein door Duitsland gezet werd. Wat er gebeurde met de Voorlopige Regering van na de Februarirevolutie en de Tsaar en zijn familie. Waarom Rusland tot de Sovjet Unie werd omgedoopt. Ik voelde me net mijn vader, die mij tijdens het helpen met mijn wiskunde zovéél uitlegde dat ik het niet meer begreep. Maar het meisje knikte, stelde slimme vragen en ik kon ze nog beantwoorden ook!

Dat ik niet op mijn best ben voor een klas vol zwetende, zuchtende, tikkende, etterende vijftienjarigen begrijp ik wel. Maar dat ligt aan de herrie en kleuren en vragen en drukte en geuren die die vijftienjarigen met elkaar produceren. Mijn geheugen en kennis zijn misschien wat roestig, maar ze zitten er nog. Soms zijn zulke ontdekkingen echt een enorm lichtpuntje.

Zoals de zon een lichtpuntje is, zeg maar.

dce91b3ef29d62db81bb93eaeba15d5e

Advertenties

4 gedachtes over “Viva la revolución!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s