Kiezen of balen

Er zaten maar drie leerlingen voor mijn neus, terwijl ik gerekend had op vijftien. De rest was weggegaan omdat ze ‘dachten dat het niet doorging’. Er was verkort rooster, de rest van de school was al na de grote pauze uit. Ze hadden hun kans gegrepen. De drie guppen in het lokaal waren duidelijk de braafste jongetjes van de klas omdat ze wél waren blijven wachten. Ze waren dan ook aandoenlijk lief.

Vorige week gaf ik voor het eerst een taalles op een middelbare school. Via mijn werk was ik hiervoor gevraagd. Dit kwam dus nog bovenop de zes uur huiswerkbegeleiding die ik tegenwoordig iedere week geef. Ik was natuurlijk direct hysterisch enthousiast. Ik kon weer voor de klas! Ik kon weer werken met een klasje! Als ik ooit weer terug het onderwijs in wil (als dat ooit weer kan, natuurlijk), dan was dit dé ideale opstap!

Maar tegelijkertijd betekent zo’n leuke, nieuwe taak dat ik mijn dagelijkse bezigheden ernstig moet aanpassen. Het kan namelijk niet allemaal én én. Bij iedere nieuwe actie die ik besluit te ondernemen, moet ik iets anders laten vallen. Zeker in het begin. En helaas is niet alles gelijkwaardig tegen elkaar weg te strepen. Dat uurtje extra lesgeven dat ik nu ga doen per week, zal de komende tijd mijn hele vrijdag (en misschien ook wel mijn zaterdag) gaan bepalen. Aan het huishouden zal ik die dagen bijvoorbeeld, net als op de dagen dat ik huiswerkbegeleiding geef, niet toekomen.

Tijdens mijn WIA-keuring vorig jaar kwam ik erachter dat het UWV een nogal rechtlijnige redenatie erop na houdt: ‘Als je het huishouden kunt doen, kun je ook werken. Helaas werkt dit niet altijd zo. Beperkte energie betekent dat je iedere dag opnieuw keuzes moet maken. Het is óf koken, óf werken. Óf boodschappen doen, óf de badkamer schoonmaken. Óf een kopje koffie met een vriendin, óf een was doen. Het kan niet allemaal en het kan zeker niet tegelijk.

Ik heb voor de komende tijd gekozen voor werk. En omdat het een bewuste keuze is, voelt het niet als falen wanneer ik niet aan de schoonmaak toekom. En dat geeft rust.

Maar het is vervolgens wel vies. Dus wie er nog een leuke scholier in de aanbieding heeft die een bijbaan zoekt: mijn wc moet gepoetst!

de0a71dd834bfece72fdbd30fb0758eb

Advertenties

4 gedachtes over “Kiezen of balen

  1. Pingback: Champions League | Happy, hip en… hersenletsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s