Adulting

Ik heb altijd behoorlijk veel haast gehad met volwassen worden. Ik wilde alles meemaken en wel binnen een aantal jaar. Zo kon het gebeuren dat ik op mijn 23e op kamers had gewoond, had samengewoond, was afgestudeerd, een vervelende breuk achter de rug had, een vaste baan had, een eigen huisje en een auto. En toen ik dat allemaal bereikt had vóór mijn 25e, ging ineens, onbewust, de rem erop. Want toegegeven, het huisje was sociale woningbouw en de auto een Corsa uit 1845, maar het was wel erg volwassen allemaal en als ik op dat tempo doorging zat ik op mijn 35e middenin een midlife crisis.

Ik wilde jong zijn, vrij zijn, genieten! Lekker stappen met vrienden, zoenen met vriendjes en zoveel mogelijk schoenen kopen als mijn salaris (net niet) toeliet. Ik wilde niet teveel denken aan later. Ik was nog jong en later was nog ver. Toen ik Lars ontmoette wist ik wel dat hij het was, voor altijd, maar ook dat ging redelijk bij de dag. Het klikte en het klopte en we hadden heel veel plezier samen. Meer hoefde niet.

Vaak heb ik het gevoel dat ik in die levensfase ben blijven hangen sinds het ongeluk. Alsof de auto mij daar in dat moment heeft gevangen de seconde dat hij mij raakte. In mijn hoofd ben ik nog altijd 25 en voelt wat ik doe regelmatig nog steeds als de onhandige acties van een post-puber die het ook nog allemaal niet heeft uitgevonden. Vrienden maken promotie, kopen grotemensenkleding, kopen huizen, trouwen, krijgen kinderen en ik vind het idee dat ‘ze’ me de verantwoordelijkheid over een hypotheek hebben gegeven al wonderbaarlijk. Laat staan dat ik een outfit in mijn kast heb hangen die ik op kantoor zou kunnen dragen. Toen Lars en ik tekenden voor ons samenlevingscontract dacht ik: ‘Wow, dat ze mij de autonomie geven om dit te doen! Dit is massive! Weten ze dan niet dat ik geen idee heb wat ik doe?’ Laat staan dat ik ooit de verantwoordelijkheid krijg over een zwangerschap of baby. Daar ben ik toch nog lang niet groot genoeg voor?

Natuurlijk is er wel wat veranderd. Ik voel me minder misplaatst. Het voelt niet langer alsof ik watertrappel en maar doe alsof ik weet wat er moet gebeuren. Ik voel me niet langer bekeken en beoordeeld op straat en heb niet meer de behoefte door iedereen aardig gevonden te worden. In mijn relatie met mijn ouders en schoonouders merk ik ook dat ik steeds vaker gelijkwaardige gesprekken voer, in plaats van dat ik in de kind-positie (sorry, cursus gesprekstechnieken heeft me gedeformeerd) blijf hangen. Ik ben meer tot rust gekomen in mijn eigen lijf en hoofd. Misschien dat ik gewoon de conclusie moet trekken dat dát volwassenheid is.

Ik ben (echt heel erg) bijna dertig en ik voel mij niet zoals ik had verwacht dat ik mij zou voelen. Als begin twintiger zei ik altijd dat het me ideaal zou lijken om ‘voor mijn dertigste mijn eerste’ te hebben. Nu vind ik het echt al enorm volwassen van mezelf dat ik het voor elkaar krijg boodschappen te doen voor een week en altijd iets bij de koffie in huis te hebben dat ik niet in één avond naar binnen snaai. Zorgen voor een hamster lijkt me op dit punt zelfs een te grote verantwoordelijkheid.

Maar misschien is dat wel gewoon hoe het is. We doen allemaal maar alsof we groot zijn en zijn als de dood ontmaskerd te worden. Misschien heb ik wat minder ‘haast’ dan mijn leeftijdsgenoten. Misschien is dat logisch na alles wat er met mij gebeurd is. Maar bovenal moet de conclusie misschien wel zijn dat ‘volwassen zijn’ ook maar schone schijn is. Fake it ‘til you make it. Ik ben bijna dertig en ik voel me twaalf. Maar waarschijnlijk ben ik daarin niet de enige.

241531aeac8373bc84251bc81b400084

10 gedachtes over “Adulting

  1. Ik zei altijd; als ik later groot ben, wil ik een hond ;-)
    Wij zeiden samen: later nemen we een hond ;-)
    Wanneer is het later? Wanneer ben ik groot?
    Op mijn 29ste hebben we de stap gewaagd….een lieve hond uit het asiel!
    Trouwens een hele goede oefening voordat je wilt kiezen/ durft te kiezen voor het ouderschap ;-)

    Ik ben nu 48 jaar en onze tweede hond is alweer 8 jaar in ons leven en… twee prachtige kinderen rijker ;-). Pubers alweer!

    Maar…sinds 4 jaar hersenletsel waardoor ik mij juist vaak meer een oud vrouwtje voel dan ik ooit had kunnen bedenken bij de leeftijd van 48!

    Vrolijke groet,
    Pauline

    Like

    • Hoi Pauline,
      Ja, ik zou zó graag een hondje willen! Supergezellig en altijd een reden om de deur uit te móeten. Heel goed voor mij denk ik. Helaas is Lars allergisch voor alles wat vier poten heeft, dus dat zit er helaas niet in. :(

      En wat je zegt over dat je je soms een oud vrouwtje voelt, herken ik ook. Ik ben regelmatig een bejaarde die middagdutjes doet, om negen uur naar bed gaat en moppert op de kinderen die met een bal op straat spelen. Maar tegelijkertijd heb ik dus geen idee wat ik doe. Heel dubbel allemaal! ;)

      Like

  2. Je bent zeker niet de enige. Ik ben 45 (wanneer is dat gebeurd???) en heb een knalroze Oililly fiets, roep nog steeds dat ik een meisje ben en kan als een bakvis de slappe lach krijgen. Kleine meisjes kijken vol bewondering naar die roze fiets en dan zeg ik: hij is mooi hè? En dan knikken zij “ja”. Ik heb die fiets alleen niet van mijn ouders gekregen maar van mijn man…

    Like

  3. Heel herkenbaar!Voel mij na mijn CVA net zo onzeker en faalanstig alsdat ik 18 jaar was.Ik ben 50 jaar oud met een zoon van 13 jaar oud.Met mijn korte lontje en zijn gepuber erg lastig allemaal.Ik voel mij na 3 jaar nog steeds erg vervreemd.Dat ik in de winkel sta en denk dat de kassiere mij raar vindt enz.
    Het begint wel wat te dagen en ben grotendeels weer compleet. Slechte focus,vermoeidheid en depressie zijn nog dingetjes waar ik mee worstel (naast spastische arm)

    Like

  4. Ik heb dus nooit koekjes bij de koffie. Als mam onverwachts langs komt hoop ik dat de stroopwafels achter in de kast niet beschimmeld zijn.

    Wat ik misschien nog wel het mooiste vind aan volwassen zijn, is dat je het ook niet meer allemaal zeker hóéft te weten. Het wel even ziet. Maar gewoon de gok neemt.

    En dan tekenen voor je hypotheek. Of levenslange verbintenis.

    (De dag voor D-day toch maar eens gelezen wat die “rechten en plichten” zijn die “de wet aan de huwelijkse staat verbindt”. Dat was in die achttien maanden van plannen en nadenken over perfecte make-up, uitnodigingen en menu niet gelukt. Verstandig, much?)

    Like

  5. Zoals je zegt Suus, ben je in dit gevoel niet de enige. Ik denk dat iedereen zich in zijn hoofd veel jonger voelt, dan de spiegel aangeeft.(daar zal ergens na de pubertijd een omslagpunt voor zijn denk ik) . Ik heb er ook last van en een bejaarde in het verpleeghuis heeft het nog steeds over de oudjes. Het is ook wel fijn dat dat zo is denk ik.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie