De levensfase

Sinds zaterdag ben ik 30. Ik vind die leeftijd eigenlijk een veel minder grote deal dan ik vooraf had gedacht. Toen ik 27 of 28 werd had ik er meer moeite mee dat ik echt van het verkeerde randje van de twintig afkukelde. Nu ben ik een jonge dertiger. Een Groot Mens. Een volwassene die zelfstandig meedraait in de wereld en de passende leeftijd daarvoor heeft. De levensfáse vind ik echter wel een dingetje.

Er is namelijk iets veranderd waar ik tot vorig jaar nog totaal geen benul van had. En dat zijn baby’s. Rond je dertigste zijn ze ineens alomtegenwoordig. Niet alleen mijn vriendinnen krijgen kinderen, mensen schijnen het ook steeds normaler te vinden om te vragen of ik niet aan de baby’s wil. Een doodnormale vraag als je met je beste vriendin een wijntje drinkt, een nogal brutale en impertinente vraag als je hem zomaar aan een vage bekende stelt op een feestje, of als je “En wat is de volgende stap?” vraagt onder een Facebookfoto waarop Lars en ik tekenen voor ons huis.

Begrijp me niet verkeerd, om mij heen kopen steeds meer vriendinnen grote huizen, trouwen, krijgen kindjes en ik vind het geweldig voor ze. Al die lieve, kleine neusjes en vingertjes met nageltjes en die rimpelige voetjes. Ik vind het om op te vreten! En ik gun het iedereen stuk voor stuk. Ik weet namelijk ook wel dat kinderen krijgen niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is. Ik weet dat zelfs maar al te goed.

Want ik ben dertig en zelfs ik stel mijzelf intussen de vraag of ik niet aan de baby’s wil. Ik wilde altijd kinderen als ik later groot zou zijn. Een groot, levendig gezin leek me prachtig. Ik heb drie zussen en hoewel ik ze als kind stuk voor stuk door de wc kon trekken, ben ik achteraf dolgelukkig met mijn drie gratis vriendinnen. Lars is ook een kindervriend en hoewel hij minder last heeft van rammelende eierstokken, wil ook hij op den duur een gezinnetje. Het is dus niet dat we niet willen. De vraag is of het kan.

Ik heb nog altijd enorm veel last van prikkels, van mentale vermoeidheid, van hoofdpijn, evenwichts- en concentratieproblemen en ik ben niet erg flexibel in mijn denken. Wanneer de prachtige, kleine dochter van een goede vriendin tevreden door ons gesprek heen ligt te pruttelen, vind ik dat uiteraard superschattig, maar het vreet ook dubbel zoveel energie. Nu kan ik naar huis gaan en de rest van de dag mijn bed in duiken. Als het mijn eigen dochtertje is, kan dat natuurlijk niet. Voor een kindje zal ik mijn werk, sport en mijn sociale leven, dat ik eindelijk weer op heb weten te bouwen, op moeten geven omdat ik er simpelweg geen energie voor overhoud. Ook Lars zal enorm veel op moeten geven, omdat bij mij na een dag met ons kind het lampje uitgaat en hij ’s avonds en ’s nachts alle taken op zich zal moeten nemen. Wat dat voor onze relatie gaat betekenen, wil ik niet eens weten.

Na mijn verjaardag afgelopen zaterdag heb ik twee dagen volledig uitgeteld op de bank gezeten. Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen als ik er ook de zorg voor een kindje naast had. Geen verjaardagen meer vieren? Wat doe je je kind daarmee aan? En natuurlijk kunnen kinderen na feestjes en partijen logeren bij opa en oma. Maar dat voelt toch als het afschuiven van je probleem. En wat krijgen kinderen daarvan mee? ‘Wij moeten altijd logeren na de kerst, want mama wordt moe van ons.’ Of nog veel pijnlijker: ‘Wij mogen nooit binnen spelen, want mama krijgt dan hoofdpijn.’ ‘Mama gaat nooit mee met onze kinderfeestjes.’ ‘Mama komt nooit bij onze wedstrijden kijken, want dat is te druk.’ ‘Oh, wij gaan nooit naar pretparken of het zwembad…’ Het breekt mijn hart nu al en mijn hypothetische kind (ik stel me zo voor met donkere krullen en lichte ogen), bestaat nog niet eens.

Het is dus niet alleen de vraag of Lars en ik het samen wel aankunnen. Zelfs als we besluiten dat we het aandurven, is er nog iemand om rekening mee te houden. Dat hypothetische, kleine wezentje dat zoveel meer meekrijgt van een thuissituatie dan ouders soms denken. Een tijdje geleden zag ik een item op het journaal over een vakantiekamp voor kinderen met zieke ouders. Een blij meisje van een jaar of acht sprong van een klimtoestel en beantwoordde de vragen van de verslaggever. Haar moeder had altijd hoofdpijn en was heel snel gestrest. Daarom deden ze eigenlijk nooit leuke dingen en was ze zo blij dat ze er nu even uit was. Ik huilde tranen met tuiten.

Het is geen kwestie van willen. De wens is er. Het is een kwestie van consequenties, van een enorm beroep doen op elkaar, onze familie, ons toekomstige kind. Vanwege mijn stomme hoofd spelen er zoveel meer vragen en obstakels mee in de afweging. En ik weet niet of je ooit oud genoeg bent om daar antwoord op te kunnen geven.

ff633ae62875dfe6be52ef1547ce45f2

Advertenties

11 gedachtes over “De levensfase

 1. Hoi Suus,
  Allereerst (al is het LAAT) van harte gefeliciteerd! Welkom bij de club! Of eigenlijk clubs, zowel 30(+) als NAH. Het is alweer een eeuwigheid geleden dat wij elkaar in Utrecht hebben ontmoet. Zelf heb ik even een pauze nodig gehad van online NAH. Maar ik ben er weer. En lees je blog. Je blijft de struikelblokken treffend omschrijven. Inderdaad, geen NAH’ er is hetzelfde en dus zijn ook allerlei ervaringen verschillend. Juist goed om hierover te vertellen. Heel veel succes samen, maar vooral veel geluk!

  Like

 2. Mijn kinderen waren al post pubers toen ik mijn ongeluk kreeg en ze hebben zich heel erg voor mij aangepast, samen met Mark, mijn man. Ze zagen en voelden aan wat ik aan kon en dat was niet veel.. Ik had en heb nog steeds heel veel last van allerlei bewegingen en geluiden. Vandaag nog een meisje van 8 of 9 jaar die met haar benen zit te zwaaien op haar stoel bij de fysiotherapeut, heerlijk maar voor mij een last. Enz allerlei prikkels. Ik begrijp helemaal jouw probleem. Zo heerlijk om te genieten van je kindje maar zo lastig om jezelf overeind te houden. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je misschien petekindjes kan krijgen, even de lasten maar o zo vaak de lusten ❤️

  Like

 3. Wat een groot dilemma!
  Ik had al twee prachtige kinderen toen ik op mijn hoofd viel.
  Mijn dochter was negen en is nu dertien.
  Nu pas worstelt zij met mijn beperkingen.
  Voorheen was het gewoon zoals het was.
  Nu vraagt ze zich regelmatig af; hoe zou het zijn als jij niet was gevallen.

  Mijn zoon was 12 en is nu 16 jaar.
  Voor hem was juist het begin lastiger en neemt hij het nu meer zoals het is.

  Zo zie je één gezin, twee kinderen, twee verschillende ervaringen.

  Natuurlijk moeten de kinderen rekening houden met mij, maar ik houd ook rekening met de kinderen.
  Als zij druk en melig zijn ga ik naar boven, waar we een kamertje voor mij hebben ingericht zodat ik mij toch prettig voel en niet naar boven gestuurd ;-)

  Feestjes worden gevierd zonder mij, pretparken en andere drukke activiteiten worden alleen met pappa gedaan. Tot nu toe mist pappa mij dan het meest. De kinderen gaan op in het moment.
  En ik beleef het mee via foto’s over de app.

  En ik? Ik ben er om te knuffelen, nog steeds, want ik ben zo lekker zacht! (uitspraak van mijn dochter)

  Een klein inkijkje in het leven van twee kinderen met een moeder met beperking.
  misschien helpt het jullie bij jullie keuze.

  Sterkte!
  Pauline

  Like

 4. Oh lieve Suus (en Lars), wat blijft t lastig als de vraag of het “lukt” niet een kwestie is van functionerend leidingwerk. Dat wordt voor je besloten, dan kan je nog kiezen of je wel of niet de medische molen in gaat en verder ben je overgeleverd aan toeval.

  Jouw momentje van “toeval” heb je al gehad. Want hoe groot is nou de kans dat je aangereden wordt en daar de rest van je leven last van houdt.

  Bij jullie is de vraag of het lukt net zo wezenlijk als bij een stel met lui zaad of een weinig gastvrije baarmoeder. De kink in de kabel zit alleen niet in de bevruchting, maar in de 18+ jaar daarna. Voor de buitenwereld lijkt het wellicht dat jullie veel te kiezen hebben. Alsof het vrijwillig is als ze er niet komen. Dat is niet zo, en tóch moeten jullie op een bepaald punt wel of geen ondernemen. Misschien is constateren wel een beter woord. Kan het, of niet.

  Ik gun het jullie met alles in me. Maar nog meer dan dat gun ik jullie kracht om goed aan te voelen wat mogelijk is, het lef om op anderen te durven steunen en het vertrouwen dat de toekomst hoe dan ook mooi is.

  Like

  • De vraag is ook: wat doen jullie de komende twintig jaar de dagen ná kerst, oud en nieuw, Lars’ verjaardag, mijn verjaardag enz? Dat we dat alvast even kortsluiten en mee kunnen nemen in de overweging ;)

   Superlieve reactie Daan! En het zal inderdaad een lastige beslissing worden, waarin we hopelijk ons gevoel toch kunnen volgen. Kus!

   Like

 5. Pfff, wat een vraagstukken.
  Drie jaar na mijn hersenbloeding moesten wij een niet-standaard alternatief bedenken hoe verder te gaan met ons gezin.
  Wij zijn daar alleen achter gekomen door te praten.

  Like

  • Dat is de manier inderdaad. We zullen hier samen een antwoord op moeten vinden en daarvoor moeten we goed blijven communiceren. Gelukkig is praten nooit een probleem voor mij geweest (krijg me maar eens stil), dus dat blijven we doen! ;)

   Like

 6. Jeetje, wat mooi verwoord. Ondanks acceptatie blijf je geconfronteerd worden met deze wezenlijke ‘levensvragen’ (kan even niet op ander/passender woord komen). Je hebt in ieder geval nog de tijd om er over na te denken. Ik was 37 toen mijn brein besloot te crashen en we kwamen ook samen met mijn man redelijk snel tot het besluit dat het er simpelweg niet inzat, nog afgezien van het feit of het ons überhaupt wel gegeven was. Nou moet ik ook wel zeggen dat het voor mij of mijn man nooit een vastomlijnd idee of toekomstbeeld was, en dat maakt het wellicht wat makkelijker allemaal om ermee om te gaan. Maar blijf altijd een brok in mn keel krijgen als ik dit soort verhalen lees. Succes en sterkte hiermee!

  Like

  • Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad gelukkig nog wel even. Toch zou ik willen dat ik tot mijn zestigste de tijd had voor deze beslissing. Zoals ik in een vorig blog schreef, voel ik me nog lang niet volwassen genoeg voor zulke Grotemensenbeslissingen en moet ik/ moeten we ze de komende jaren toch gaan nemen. Maar inderdaad, je kunt je nog zo verzoenen met de onrust in je hoofd, als je geconfronteerd wordt met zulke vraagstukken, blijft het toch steeds heftig.

   Like

 7. Een antwoord krijg je niet. Als je aan een ouder met nah vraagt: hoe zo de ouderschap is? Zul je verschillende antwoorden krijgen. Antwoorden, waar je blij van word, waar je enorm van schrikt, antworden met de genialste adviesen en de grootste belofdes.

  Uiteindelijk is een kind geen huisdier. Ouderschap is een beloofde en de grootste en soms zwaarste uitdaging in je leven.

  Jullie moeten niet met floskels aan elkaar iets beloven, samen te zorgen. Het moet echt zijn en binnen komen.

  Een keuze heeft altijd een gevolg. Positief of negatief. Soms loop je de prachtigste wegen en je nermt alle stenen met gemak. En soms is de weg heel zwaar en stoot jij je constant.

  Veel sucess voor jullie

  Like

  • Dankjewel voor je reactie! Het is inderdaad waar dat ik enorm veel verschillende reacties heb gekregen van ouders (met of zonder NAH) over het ouderschap. Iedereen beleeft het anders. Wat mij maar weer extra bewijst dat er niet maar één antwoord is wat bij iedereen past. Het moet bij iedereen in zijn of haar situatie passen. Het is alleen zo jammer dat ik nog niet weet in welke situatie ik precies zit… ;)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s