Lijstjesmeisje 2.0

“Ik heb weer echt een slechte week. Ik heb de hele tijd zo’n hoofdpijn.” Ik was op het krukje gaan zitten in de kleedkamer en keek toe hoe Lars zijn t-shirts minutieus opnieuw opvouwde en in de kast opborg. Misschien was het deze totaal ongewone uiting van huisvlijt die mijn kop op hol deed slaan. Maar Lars had een andere verklaring:
“Dat heb je altijd als we bijna op vakantie gaan.” concludeerde hij en ik dacht; ‘oh ja’.

Het is tegenwoordig niet meer dat ik me heel erg zorgen maak over het hoe en wat van een vakantie. Ik ben inmiddels gewend aan reizen met mijn gekke hoofd en aangezien we over een paar dagen terugkeren naar hetzelfde stukje Spaans strand, hetzelfde hotel en dezelfde mensen als we de afgelopen twee jaar in mei hebben gedaan, verwacht ik niet dat we voor veel onverwachte omstandigheden zullen komen te staan. Ik weet zo’n beetje wat me te wachten staat, ik weet ongeveer hoeveel impact dat gaat hebben.

En toch ben ik onrustig en extra vermoeid. Lars roept al de hele week dat ik afspraken af moet zeggen en rust moet houden en ik snauw al de hele week terug dat er niets aan de hand is en dat ik me wel red. Maar de waarheid is dus dat ik hoofdpijn heb en al een aantal dagen als een kip zonder kop door het huis ren.

Ik denk dat het te maken heeft met overzicht houden. Structuur aanbrengen. Dat is al nooit mijn kracht geweest. Lars heeft deze week vakantie en ik had allemaal nuttige taakjes bedacht om uit te voeren wanneer hij toch vrij was. Er is niets van gekomen. Tegelijkertijd heb ik allemaal losse flodders in mijn hoofd. Onafgemaakte lijstjes van dingen die ik nog op moet zoeken, nog in moet pakken, nog moet regelen voordat we gaan. Per dag denk ik gemiddeld zeven keer: ‘Oh shit, belastingaangifte!’ en ga vervolgens iets anders doen. Ik draai al de hele week ‘de laatste voor de vakantie’-wasjes en trek dan weer iets aan dat ik eigenlijk mee had willen nemen. Ik ben de hele tijd maar chaotisch en ren mezelf voorbij.

Ik weet dat mijn ergotherapeut uit het revalidatiecentrum waarschijnlijk teleurgesteld zijn hoofd zou schudden als hij mij nu zou zien. Ik moest alles van hem opschrijven. Tastbare lijstjes maken. Wanneer het op papier was gezet, nam het in ieder geval geen ruimte meer in in mijn hoofd. Vrat het geen extra energie meer. En ik weet ook wel dat hij gelijk had. In alles, zo’n beetje. Het rare is alleen dat ik het steeds vaker weer vergeet.

Dus dat is het eerste dat ik nu ga doen. Lijstjes maken. Back to being a lijstjesmeisje. Structuur, overzicht, helderheid. En misschien eindig ik dan net zo geordend als het keurige stapeltje t-shirts in Lars’ kast.

42955ad573346abb5b0e8caf1d4ade08

Advertenties

5 gedachtes over “Lijstjesmeisje 2.0

 1. O zooo herkenbaar. Wij raakten “onverwachts” nog te kamperen afgelopen weken. Ik had ons opgegeven als “testgezin” en werden uitgekozen!!
  Maandags bericht, vanaf donderdags konden we aankomen!!
  Door mijn begeleidster in de lijstjes gezet. En ja…. dat werkt. Want wat was dat even heeeel leuk maar ook enorm schakelen!

  Like

 2. Hee Suus! Ik weet niet of het helpt, maar ik herken veel! Ik heb ook altijd vakantie stress inclusief lijstjes maken, allerlei zaken ‘af willen hebben voordat ik op vakantie ga’ (ook dingen die kunnen wachten) en het wasjes-draaien heb ik ook:). En nog herkenbaarder: de chaos in mn hoofd. Waarom maken we t onszelf zo moeilijk…?:( ik stel voor: besteed minimaal de helft van je lijst uit aan Lars en heb vertrouwen in jezelf. Vakantie vieren: je kan het!

  Like

  • Hey Linda, ik denk dat het komt doordat onzekerheid heel veel mentale energie vreet. En zolang ik nog dingen in de wachtrij heb staan (‘kan nog niet in de koffer want moet nog gewassen’ bijvoorbeeld) slaat mijn hoofd op tilt. En uitbesteden kan ik al helemaal niet joh! Dan gebeurt het op het laatste moment (want het gebeurt heus wel, dat weet ik wel) en vreet ik mezelf HELEMÁÁL op! Haha. Ik vrees gewoon dat ik me erbij neer moet leggen dat voorpret nooit meer écht wordt wat het was… ;)

   Like

 3. Weer herkenbaar Suzanne,
  Soms is eigenwijsheid een kracht, soms …

  Bij mij werkt soms (even) wat eigen dwang: Ik ga op vakantie dus ik moet nu ontspannen, voorpret hebben en genieten.

  Like

  • Je hebt groot gelijk, Erwin. Soms móet die knop gewoon om. Dat lukt af en toe aardig, zeker als ik mezelf even dwing om naar buiten te gaan of te gaan sporten. Maar die stress, hè… Daar kom ik toch nooit helemaal vanaf…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s